Уједињена Србија > Огранак Градишка > Вести > Ратко Савић – Прича о Софији

Ратко Савић – Прича о Софији

Некада давно, живела је једна девојчица, која се звала Софија.

Софија је била умиљата и паметна девојчица, и сви су је много волели. И она је волела свијух, али ипак највише је волела своју баку Енигму. Са њом је проводила већину свог времена. Куд год би ишла Енигма ишла је и мала Софија. Уз њу је одрастала и учила много паметних и лепих ствари.

Једнога дана, Енигми је у посету дошла Судбина. Позвла ју је де пође са њом. Пре него је отишла на пут, са кога се никад није вратила, Енигма је позвала Софију и поклонила јој 3 кутије. Једна је била плава, друга црвена а трећа жута. Софија је била збуњена и питала је баку зашто јој је поклонила тако чудан поклон. Енигма се насмешила и рекла јој да ће схватити једнога дана када погледа у кутије а оне јој буду изгледале једнаке. Потом се поздравила са Софијом. Софија ју је питала када ће се вратити. Енигма јој је рекла да се никада неће вратити али да не вуде тужна јер ће једног дана по њу доћи Судбинина унука и довести је на оно место где она сада одлази. Рекла јој и да се нада да ће јој, када се поново сретну бити јасно зашто јој је поклонила кутије. Потом је отишла. Софија је у почетку много жалила за баком , али убрзо се сетила Енигминих речи о њиховом поновном сусретум и престала је да буде тужна.Како није желела да разочара баку при том сусрету, хтела је да што пре схвати зашто јој је поклонила оне три кутије.

Ставила је кутије на сто и почела да гледа у њих. Без обзира колико дуго и како гледала у њих, никако није видела три исте кутије. Али она није одустајала.Одлучила је да ће покушавати све док не успе.

Пролазиле су године и Софија је одрасла у лепу девојку. И даље су јој кутије привлачичле највише пажње и свакодневно је размишљала о њима. Једном је помислила да би требало да их обоји у исту боју. Међутим у коју год их боју обојила тек што би завршила бојење, оне би опет бивале једна плава,друга црвена а трећа жута.

Годинама је узалудно покушавала да обоји кутије. Била је бећ жена , када је помислила је да ће успети ако их обоји црном бојом. Али и овај покушај није уродио плодом. Софија је постајала очајна, али није ни помишљала на одустајање. Никако није хтела да разочара баку при њиховом сусрету.
Док је Софија неуморно покушавала да открије тајну кутија,неприметно је прошло више од педесет година од како је Енигма отишла на пут са Судбином.Софија је сада била старица и многои желела је да пре него по њу дође Судбинина унука одгонентне сврху Енигмина поклона.

Размишљајући тако , једном је запазила да за читаво ово време није никако отворила кутије. Помислила је да се решење можда крије унутар кутија. Отворила је прву. Била је празна. Исти случај је био и са друге две. Била је јако разочарана. Али онда је поново погледала кутије,које су биле отворене. Приметила је да су све три кутије са унутрашње стране беле. Сада када их је погледал са вањске стране није могла да их разликује. Све су јој изгледале беле.

Софија је успела, све три кутије изгеладле су јој једнако када год би погледала у њих. Али Софија и даље није разумела зашто јој је бака поклонила кутије. Била је јако тужна и љута на баку мисливши да ју је преварила. Потом је погледала кроз прозор. Вани је била огромна маса људи. Проматрајућ људе у гомили, у једном тренутку је схватила… Напокон било јој је јасно зашто је од баке на поклон добила кутије. Била је сретна као никад пре. Пожелела је да подели са свима оно што је научила. Кренула је према вратима, али на вратима ју је чекала Судбинина унука. Позвала ју је да пође са њом, и Софија је пошла. Никада се није вратила..

Од тада па до данас, причу о Софији су чули многи. Неки су је брзо заборавили док су неки посветили своје животе како би је разумели. Ови дргуи ,из велике љубави према Софији, назвали су се љубитељи Софије.

ujedinjenasrbija.rs