Концерт „Срцем за срце Србије“ – Градишкa

Претходна два концерта,у Прњавору и Лакташима,су били успјешни,али увијек пред концерт постоји страх од неуспјеха.Такав исти страх је постојао и пред концерт у Градишци.Иако смо имали добру рекламу на локалној и државној телевизији,иако је град био обљепљен плакатима који позивају становништво на концерт,страх је био присутан.

Скоро сат времена пред почетак концерта,испред Културног центра Градишка почело је скупљање људи који су одлучили да посјете овај хуманитарни догађај у граду.

То је било велико охрабрење за нас,али,трема и страх које смо имали нису били упоредиви са претходним концертима.Ипак ће овај концерт показати реалну слику наше организације,подршке средине и нашој будућности у граду.

Доброчинство,хуманост и суосјећање са нашим народом су довели до велике посјећености,и Градишка је освјетлала образ и част.Велика сала Културног центра Градишка је била испуњена,до посљедњег мјеста.Нестао је страх,нестала је трема,остало је само одушевљење,понос и част што смо грађани овог града.

Сваки корак учесника концерта је био испраћен подршком публике.Градишка је испунила свој задатак.

Иако смо скоро основани,успјели смо да организујемо концерт,који је по некима понајбољи концерт у Републици Српској до сад.На крају,водитељ програма је на бину позвао све чланове организације и све КУД-ове и сви заједно су запјевали најславнију српску пјесму :

„…ој Косово,Косово…“

У концерту су учествовали и чланови КУД-а „Звечан“ из Звечана,града који се налази на нашој светој земљи,нашем Косову и Метохији.

Осим КУД-а „Звечан“, на концерту су учествовали и :

КУД „КОПАОНИК“ ЛЕПОСАВИЋ // СРБИЈА

КУД „СЛАВКО МАНДИЋ“ ЛАКТАШИ // РЕПУБЛИКА СРПСКА

КУД „ВЕСЕЛИН МАСЛЕША“ БАЊАЛУКА // РЕПУБЛИКА СРПСКА

КУД „КОЛОВИТ“ ГРАДИШКА // РЕПУБЛИКА СРПСКА

СПКУД „ПРОСВЈЕТА“ ПРЊАВОР // РЕПУБЛИКА СРПСКА

Захваљујемо се : Културном центру Градишка ( генерални покровитељ) , РТРС, КДС (инфо каналу Градишка) ,мотелу Еурека,кафићу „Паб“, Мирку Борјановићу,Мирославу Вуковићу и свим осталим који су заслужни за одржавање концерта у Градишци.

Концерт „Срцем за срце Србије“ – Лакташи

 

У склопу хуманитарне акције „Срцем за срце Србије“ одржан је концерт у Лакташима,26.11.2011 године у Центру за културу и образовање Лакташи.

На концерту су учестовали КУД-ови са свих српских подручја,а посебна нам је част била угостити чланове КУД “ Копаоник “ из Лепосавића са којима смо провели два дана у дружењу,пјесми и дијелећи заједничку нам љубав,љубав према Косову и Метохији,нашој вјери и обичајима,и свему што је српско.

Поред КУД-а „Копаоник“ на концерту су учествовали и други КУД-ови,и то :

КУД „СЛАВКО МАНДИЋ“ ЛАКТАШИ // РЕПУБЛИКА СРПСКА

КУД „ВЕСЕЛИН МАСЛЕША“ БАЊАЛУКА // РЕПУБЛИКА СРПСКА

КУД „КОЛОВИТ“ ГРАДИШКА // РЕПУБЛИКА СРПСКА

КУД „БИСЕР“ СРБАЦ – фолклорна секицја Кобаш // РЕПУБЛИКА СРПСКА

Тачно у 20 часова почео је концерт,а у исти тренутак су снажније закуцала срца свих присутних.Невјероватан осјећај је видјети и осјетити подршку присутних на концерту за све што смо урадили и што ћемо урадити за наш српски народ на Косову и Метохији.

Још љепши осјећај је знати да је прије само 2 деценије та помоћ требала нама,а данас,одвајамо минимално од себе,а то минимално некоме значи нови дан,нови осмјех на тужним лицима мајки које немају чиме да нахране своје дијете.

Успјели смо,скупили смо помоћ за наш народ,срца су нам пуна.

Захваљујемо се Александи Чоличковић – директору Културног центра Лакташи и Александру Бабићу,за несебичну подршку при реализацији концерта.

РТРС ПОДРЖАО „СРЦЕМ ЗА СРЦЕ СРБИЈЕ“

Медијска подршка акције „Срцем за срце Србије“

Акцију коју смо започели у септембру подржала је национална телевизија Републике Српске – „Радио-Телевизија Републике Српске“ .

Прво спомињање акције,а и организације,било је у радио емисији „Зборник“ 23.11.2011.
Гост емисије био је портпарол организације Ратко Савић који је слушаоцима представио организацију али и циљ акције коју спроводимо у нашем граду,али и у Лакташима и Прњавору.

У истој емисији гостовао је и предсједник огранка организације у Градишци,Марко Шукало,30.11.2011,гдје је слушаоцима представио резултате концерата у Лакташима и Градишци.

Ратко Савић је гостовао у јутарњем програму РТРС-а 25.11.2011. гдје је још једном позвао све људе који желе и могу да помогну нашем народу на Косову и Метохији.

27.11.2011 у Дневнику I РТРС-а емитован је прилог о концерту који је одржан 26.11. у Лакташима,а истог дана,у трећем Дневнику емитован је прилог о концерту у Градишци.

У јутарњем програму,29.11.2011. емитован је прилог о оба концерта,а у емисији „Будимо људи“ 8.12.2011. ће бити емитована репортажа о акцији.

На интернет страници РТРС-а налази се посебан оглас о нашој акцији,и у њему стоји жиро-рачун на који се могу уплатити новчана средства.

Путавању на Косово и Метохију,у јануару 2012. године,придружиће се и један од новинара „Радио-Телевизије Републике Српске“

Захваљујемо се РТРС-у на пруженој подршци и презентовању организације слушаоцима и гледаоцима Радио-Телевизије.Надамо се да ћемо и у будућности сарађивати и да ће РТРС препознати нашу жељу и тежњу да несебично помажемо нашем народу на Косову и Метохији.

Док божур цвета

Предсједник Уједињене Србије из Градишке, Марко Шукало написао је своју прву књигу! Збирка поезије „Док божур цвета“ има симболичан назив, јер док божур цвета и Косово и Метохија ће бити српска земља, и љубав ће цвјетати у животима оних који знају сањарити и вољети.

Збирку чине педесет двије пјесме, сврстане у три цјелине. Прва цјелина говори о родољубљу, о Косову и Метохији, Србији, Републици Српској као и о српским великанима кроз историју. Други дио збирке су пјесме о љубави, о идеалној драгој, несуђеној или суђеној, жуђеној, дјевојци јаког имена и тамна ока, сјајнија од дуката. Трећи дио збирке су пјесме из живота, инспирисане животом и скромношћу блаженопочившеног патријарха српског Павла.

У збирци се вију барјаци крсташи, ножи и пегази, босиљак и рузмарин, све је у знаку мача и заставе. Али и чежњиви уздисају, топли загрљаји, нестварне шетње, сузни погледи. А све у нераскидиву цјелину повезује божур, символ нашег постојања и опстајања, символ љубави али и боја! Божур нас води кроз ову несвакидашњу збирку, и показује да и млада душа од осамнаест љета већ има шта рећи овом злослутном свијету.

Пјесник иде даље, након божурове баште, просуће још стихова за незаборав!

Наставак акције „Срцем за срце Србије“

У склопу акције „Срцем за срце Србије“ биће одржана и два хуманитарна концерта 26. и 27. новембра у Лакташима и Градишци за наше Косово и Метохију. Учествују најбоља фолклорна друштва из Републике Српске: КУД Алат – Требиње, КУД Веселин Маслеша – Бања Лука, КУД Славко Мандић – Лакташи и КУД Коловит – Градишка.Позивамо све људе вољне да помогну нашим сународницима на Косову и Метохији да се прикључе акцији и својим присуством дају допринос опстанку Срба на тим просторима. Драга браћо и сестре уколико сте у могућности да помогнете на било који начин ову и сличне акције молимо да нас контактирате путем телефона +387 65 254657  или путем електронске поште marko.sukalo@ujedinjenasrbija.rs.

Унапред захваљујемо на сарадњи.

Извјештај са хуманитарног концерта у Прњавору

У склопу хуманитарне акције под називом „Срцем за срце Србије“ одржан је хуманитарни концерт у Прњавору, 29.10.2011. године на иницијативу хуманитарне организације „Уједињена Србија,огранак Градишка“ са циљем помоћи угроженом српском становништву јужне српске покрајине.

Домаћин концерта било је културно умјетничко друштво „Пронија“ из Прњавора. Поред њих,на концерту су наступили и КУД „Коловит“ из Градишке, фолклорна секција „Трентино Штивор“ , фолклорна секција „Александровац“ из Лакташа и КУД „Душко Трифуновић“ из Брода.

Сви приходи од продаје улазница уплаћени су на рачун огранка Организације из Градишке, као и сав прикупљени новац у току акције.

Концерту су пристутвовали и чланови Организације из Београда, Аљоша Филиповић и Невена Томић.

Захваљујемо се граду Прњавору што су нам изашли у сусрет и организовали концерт.

Линк ка одговарајућој фото галерији (14 фотографија)

Срцем за срце Србије

Огранак Уједињене Србије у Градишци покренуо је акцију под називом „Срцем за срце Србије“ , да би се прикупио новац за куповину брашна и уља које ће бити прослијеђено на Косово и Метохију. Акција траје током октобра и новембра 2011. године.

Акција обухвата низ активности које ће бити реализоване уз помоћ чланова Огранка у Градишци и Прњавору. Први дио акције је прикупљање новца по основним и средњим школама општине Градишка и Прњавор, који је већ у току.

Руководство Огранка је уговорило и два хуманитарна концерта фолклора у Прњавору и Козарској Дубици на којима ће учествовати КУД Коловит из Градишке са друштвима из поменутих градова.

„Град позориште“ из Градишке ће одиграти представу „Покондирена тиква“ крајем новембра такође за наше Косово и Метохију и сав приход од представе биће намјењен куповини основних животних намирница за наше сународнике са Косова и Метохије.

28. новембра 2011. у Градишци се организује традиционално „Србобранско вече“ на којем учествују пјевачи крајишке пјесме, а дио прихода од улазница биће намјењен нашој организацији.

У цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци постављена је кутија у коју се може придарити и на тај начин помоћи Србима из јужне покрајине.

Од прихода свих наведених активности биће купљено брашно и уље. Шлепер за превоз хуманитарне помоћи је већ уговорен. Такође и чланови Огранка Уједињене Србије у Градишци ће кренути пут српске јужне покрајине и са браћом из Београда однијети сакупљено.

Позивамо све добротворе да помогну акцију, да помогнемо ономе коме је помоћ стварно потребна. Јер, неће нам се Сунце рађат’ као прије, без Косова, без Метохије!

Видовданска академија

Чланови Огранка Уједињене Србије из Градишке Марко Шукало, Срђан Пуцар, Ратко Савић, Немања Шмитран, Бојан Шијан, Јелена Лазић и Олга Бакић организовали су Видовданску академију под називом “Видовдане, мој очињи виде, Видов-дане, мој очињи Виде“ заједно са професорицом Раданом Вилом Станишљевић и градским дјевојачким хором “Лира“ под диригентском палицом Светлане Паунеску. Академија је одржана у цркви Покрова Пресвете Богородице у Градишци, уочи Видовдана 27. Јуна 2011. године. Пред многобројним вјерујућим народом смјењивале су се ријечи протонамјесника Мирка Милисавића, пјесме дјевојачког хора те стихови владике Николаја и пјесника распете Русије, које су говорили чланови Уједињене Србије.

Ово је била прва акција Огранка, а слике са Видовданске академије можете погледати у Галерији.

Оснивачка скупштина

Оснивачка скупштина огранка Уједињене Србије у Градишци одржана је 13. Јуна 2011. године у Сали за семинаре и састанке Културног центра у Градишци. Скупштину је присуствовало 44 љубитеља будућег огранка, а најбројнији су били средњошколци, иако је међу присутнима било и старијих особа, међу којима и један академик!

Скупштину је водио предсједник Иницијативног одбора Ратко Савић. Наше оснивање су увеличали гости из Београда, изасланици матичне организације, Никола Јоцић и Невена Томић. Гости су донијели Одлуку Управног одбора Уједињене Србије којом почиње рад Огранка, статут и заставу. Прочитано је и писмо предсједника Уједињене Србије Валентина Поповића, који је био спријечен да дође.

На скупштини је једногласно изабрано руководство Огранка, и то: предсједник Марко Шукало, подпредсједници Ратко Савић и Јована Малиновић, секретар Срђан Пуцар, предсједник скупштине огранка Споменка Раца, координатори (за финансије, односе са јавношћу и пројекте) Милица Десанчић, Немања Шмитран, Јелена Лазић и Синиша Кнежевић. Они су уједно и чланови Управног одбора Огранка. По избору руководства, изгласан је Статут и Правилник о раду Огранка.

Оснивачкој скупштини су присуствовали локални медији (ТВ и радио) који су данима након скупштине извјештавали о овом догађају у нашем граду. Слике са Оснивачке Скупштине можете погледати у Галерији.

Марко Шукало – Крвави до

Сељака пуни јасеновачки долови,
тама се сручила на земљу слободе,
нема сељака на злаћаном пољу,
спавају рала и волови…

Од мутне Саве до Великог Струга
завладали кољачи, тифус и куга,
живе хумке нечујно ходе
и чују шум воде, или слободе…
Голи, боси, без гуња и опанка,
у освит дана, у прашини мрака,
испуштају душе, тихо, тише,
ни јаука, ни плача нема више…
Црни човјек без душе и срца,
смерне људе провалији баца,
у циглани цигли нема,
тамо прах костију дијеце и жена…
Као снопља лијевчанског жита,
падоше од крвавих косача,
који кличу побједе пој!
-Само ви радите посао свој!-
С молитвом на уснама,
усправног стаса,
смрт љубе силно,
звиједу спаса,
у смрт гледају, живот виде,
одлазе пут свјетлости, на Божије хриде!
Отвори се небо, синуше зраци,
сунце драго свјетлошћу бије,
озарен сељак Божијим знаком,
кадији своме говори ријеч:

-Вјешај, спаљуј,
дери ми кожу ко претку мом,
очи ми вади, видјећу јасније,
за бек ће тебе пратити коб!
Разапни ме ко Господа мог,
ништа за вјеру тешко није,
што брже умрем,
васкрснућу прије!-

ujedinjenasrbija.rs